Tiana - Història, Informació, Festes, Empreses de Alimentació, Automoció, Educació, Llar, ETC.
Empreses a Tiana agrupades per activitat.
Escut de Tiana
FITXA TÈCNICA de
Tiana
Nom:
Tiana
Superfície:
7,90 Km2
Altitud:
136,00 metros
CP:
08391
Habitants:
7.684
Web:

TELÈFONS ÚTILS
Bombers (provincial):
85
Bombers (Badalona):
933.880.080
Creu Roja (Montgat):
933.893.714
Guàrdia Civil:
933.891.849
Policia Municipal:
933.951.515

ORGANISMES OFICIALS
Ajuntament
Plaça de la Vila, 1:
933.955.011
Museu Sant-romà
Carretera de la Conreria, km. 4:
933.950.344
Foto de Tiana
Las poblacions del Maresme
Dades d'interès de Tiana

Entre Badalona i Sant Fost de Campcentelles i Santa Maria de Martorelles, trobem Tiana. Antigament s'estenia i comprenia el territori de Montgat. En una petita vall, el poble comprèn diverses masies escampades. Es troba centrat per la nova església de sant Cebrià. Queden al costat la cartoixa de Montalegre i la Conreria, així com Cal Sant-Romà i Sant Cebrià de Tiana.
Població i activitat econòmica
Tots aquells conreus que es van veure expansionats en altres etapes i que van resultar considerablement fèrtils, avui es troben en regressió. El municipi conserva el caràcter tradicional i la manca de grans indústries fa que bona part de la població activa treballi a municipis veïns que disposen de més oferta. Així i tot, el fet de que Tiana hagi esdevingut gran centre de segones residencies ha propiciat el sector de la construcció, que darrerament sembla que ha incrementat. La proximitat amb Barcelona ha fet que el creixement no es parés, però no obstant, l''escassetat de sol no permet fer miracles.
Història
La famosa cartoixa de Montalegre, 1415, es formà a partir de terrenys d´un antic terreny de monges augustinianes. Aquest priorat femení de donades o canongesses es trobava al solar de l´actual Conreria, priorat fundat a l´inici del segle XIII. Per la solitud del lloc es traslladà a Barcelona (1365-1593) on no va perdurar més de dos segles. Els cartoixans de Vallparadís van decidir unir-se amb ells i van traslladar-se al Maresme. Cal anomenar també el gran casal de cal Sant-Romà que correspon a una capella ja esmentada l´any 1068 i a una masia bastida sobre una vila romana. Els hereus de Sant-Romà són els Fortuny.
Nomenclatura
El municipi de Tiana és esmentat a partir de 989 sota la forma de 'Tizanna' i aquest nom prové d´un gentilici llatí.
Monuments i curiositats
Abans les antigues cases de pagès i més recentment les casesd´estiueig i els xalets dels barcelonins han ocupat el terme de Tiana. Hi ha notables construccions modernistes i diverses cases senyorials.d´entitats culturals no en falten i les festes són prou conegudes- A més a més, l´aplec a l´ermita de la Mare de Déu de l´alegria per Pasqua és relativament magne. Personatges com Francesc d´A.Ubach i Vinyeta, Lola Anglada i Toni Rovira i Giró estan relacionats, més de lluny o més d´Aprop, amb el municipi. . . .

Festas de Tiana

1er Diumenge de Març
Festa dels Tres Tombs
Dilluns de Pasqua
Romiatge de l'Ermita de la Mare de Déu de l´alegria
13 de Juny
Festa Major Petita
16 de Setiembre
Festa Major Sant Cebrià . . .