Teiā - Història, Informació, Festes, Empreses de Alimentació, Automoció, Educació, Llar, ETC.
Empreses a Teiā agrupades per activitat.
Escut de Teiā
FITXA TÈCNICA de
Teiā
Nom:
Teià
Superfície:
6,70 Km2
Altitud:
128,00 metros
CP:
08329
Habitants:
4.669
Web:

TELÈFONS ÚTILS
Bombers (provincial):
85
A.P. (El Masnou):
935.557.061
Casa Rectoral:
935.553.091
Consultori Municipal:
935.401.203
Creu Roja :
935.552.121
Guàrdia Civil (El Masnou):
935.550.253
Piscines Municipals:
935.404.202
Policia Municipal:
935.553.118

ORGANISMES OFICIALS
Ajuntament
Pere Noguera, 12:
935.403.020
Foto de Teiā
Las poblacions del Maresme
Dades d'interès de Teiā

El municipi de Teià es troba a la vora de la Riera de Teià, al centre de la vall i al peu del sector muntanyós. Trobem el terme entre Premià de Dalt-separat pel turó de 'Salve Regina' i el de lledó. Abans s'estenia fins a la costa, però el creixement de Masnou i Ocata va motivar la seva segregació.
Població i activitat econòmica
La fèrtil vall de Teià ha estat ocupada fins recentment per conreus de vinya, tarongers, oliveres, garrofers, camps de blat, etcètera. Després de les plagues de fil•loxera la vinya desaparegué; fou replantada amb ceps americans i fusiona prou bé. La majoria dels viticultors taianencs pertanyen a la cooperativa vinícola de la població. La patata 'royal kidney', també va tenir importància. Ja cap a finals del segle XX, quedaven pocs camps de conreu. Els terrenys s'han anat urbanitzant, la Molassa, Vallvallida, La Vinya, Sant Berger fins convertir-se en una 'ciutat-dormitori' i en lloc de segones residencies-cosa que ha paliat bastant-. Per últim, la industria tèxtil també hi té tradició així com també empreses de mecanismes automàtics.
Història
Teià inicialment era formada per un seguit de masos desordenats. Poc a poc es van anar unint en urbanitzacions-van caldre segles-. La vila és centrada per l´església parroquial de Sant Martí que fou iniciat l´any 1574 i en dirigí les obres Antoni Mateu. La façana segueix la del monestir dels Àngels de Barcelona. Pel que fa a les cases pairals que es conserven hemd´esmentar Cal Barrera-llinatge Marquès-, Cal Bruguera, cal Torrents, la Casa Delmera o del Terçó, i altres. Cal dir que dins el terme s'han fet troballes de restes prehistòriques importants.
Nomenclatura
La primera vegada que es parla de Teià, es parla així. ''uilla taliano' i aquesta grafia en documents antics ens porta fins l´actual forma: Teià. Hi ha fonts que identifiquen el nom de Taliano com derivat d´un nom personal llatí.
Monuments i curiositats
Hem parlat de les cases pairals de la regió que sovint guardaven relació amb llinatges coneguts i que més tard engendraven descendents que heretaven els grans patrimonis familiars, fins als nostres dies. La família Fiveller de Clasquerí, la familia Godó, els Dalmau, Messeguer... Molts han deixat petjada en aquesta banda del litoral. . . .

Festas de Teiā

Carnestoltes
Carnestoltes
Abril br> Setmana Cultural
1 de Maig
Sant Isidre
2º Diumenge de Maig<
Fira de Sant Ponç
24 de Juny
Sant Joan
Juliol
Concerts d'estiu
Juliol
Setmana de la Joventut
15 d'Agost
Fiesta Mayor de la Mare de Déu de la Lluna
11 de Novembre
Festa Major de Sant Martí . . .