Palafolls - Història, Informació, Festes, Empreses de Alimentació, Automoció, Educació, Llar, ETC.
Empreses a Palafolls agrupades per activitat.
Escut de Palafolls
FITXA TÈCNICA de
Palafolls
Nom:
Palafolls
Superfície:
16,30 Km2
Altitud:
16,00 metros
CP:
08389
Habitants:
7.300
Web:

TELÈFONS ÚTILS
Bombers (provincial):
85
Clínica Mèdica Sant Josep (Malgrat de Ma:
937.610.973
Creu Roja (Malgrat de Mar):
937.654.222
Dispensari Municipal:
937.620.453
Guàrdia Civil (Malgrat de Mar):
937.611.442

ORGANISMES OFICIALS
Ajuntament
Plaça Major, 11:
93.762.00.43
Fax. 93.765.22.11
email: palafolls@palafolls.net
web : www.palafolls.net
Foto de Palafolls
Las poblacions del Maresme
Dades d'interès de Palafolls

El poble de sant Genís de Palafolls es troba a la vora de la Riera de Palafolls, en una part muntanyosa. Es conserva encara l´aspecte tradicional al voltant de l´església de sant Genís. A l´altra banda de la Riera hi ha una font voltada de taules vora una petita capella. El terme municipal es troba al límit amb la Selva, estès a la dreta de la Tordera. La mateixa Tordera, santa Susanna i malgrat, l´envolten. A La Serra de miralles en davallen dues rieres (Roquet i Burgada) que més tard formen la de Sant Genís de Palafolls. El municipi comprèn Ferreries amb els barris de santa Maria i sant Lluís, el poble de Sant Genís de Palafolls, algunes urbanitzacions i les restes de l´antic castell de Palafolls.
Població i activitat econòmica
Es tracta d´un municipi de tradició agrícola degut a l´extensa plana, molt apte per al regadiu. Els principals conreus són de patates i llegums així com també d´Arbres fruiters i farratges. La població activa dedicada a l´agricultura es prou àmplia tot i que es contraresta amb la industria, doncs hi ha sectors especialitzats. A causa de les extraccions abusives del Tordera, es preveuen temps durs per les àrees agrícoles de la zona. Els darrers anys, s'ha potenciat bastant l´activitat industrial bàsicament pel que fa al sector químic- productes farmacèutics-. Pel que fa al turisme, Palafolls ha restat marginat d´Aquest sector.
Història
La primera vegada que es fa referència a sant Genís, és l´any 947 quan figura com una propietat de Sant Pere de rodes. El castell de Palafolls que consta des del 1035, va centrar la baronia de Palafolls, que comprenia el que avui és Palafolls, santa Susanna, Malgrat i part de Blanes. Inicialitzem sota el poder d´odó de Sesaguudes i els seus descendents cognomenats més tard amb 'Montseny'. l´any 1113, Ramon Berenguer cedí la senyoria major als vescomtes de Girona, que aviat s'anomenaren Cabrera. Els Palafolls mantingueren la sobirania menor i més tard perderen el domini sobre Lloret i sant Esteve de Caulès. Desprès de multitudd´enrenous entre diferents autoritats i famílies, l´any 1572, el castell tornà en mans dels Cabrera i d´Aquests als Montcada, succeïts al segle XVIII pels ducs de Medinaceli, ducs que més tard reclamaren drets hereditaris. Des de l´any 18880, la població resta incorporada a l´estat.
Nomenclatura
Palafolls, era el cognom de la família que va adquirir el castell i va donar nom al municipi. Les armes baaronils són les següents: un faixat de gules i d´Argent, amb peces sembrades de creuetes d´Atzur.
Monuments i curiositats
Cap a dir que el Castell de Palafolls constitueix un testimoni considerable dels grans castells medievals catalans. Des de ja fa unes dècades, existeix un grup que s'encarrega de les tasques de manteniment i restauració de les malmeses roines i des de llavors que s'ha restaurat la capelleta-on hi ha una imatge de la Mare de Déu de Tordera-. Pel que fa als events socials i les festes populars de Palafolls, val a dir que no se'n coneixen gaires, tret de les típiques festes majors. . . .

Festas de Palafolls

25 d'Agost
Romiatge de Sant Genís de Palafolls
8 de Setembre
Festa Major de les Maresdedéus . . .