Orrius - Història, Informació, Festes, Empreses de Alimentació, Automoció, Educació, Llar, ETC.
Empreses a Orrius agrupades per activitat.
Escut de Orrius
FITXA TÈCNICA de
Orrius
Nom:
Òrrius
Superfície:
5,60 Km2
Altitud:
259,00 metros
CP:
08317
Habitants:
605
Web:

TELÈFONS ÚTILS
Bombers (provincial):
85
Creu Roja (Argentona):
937.560.506
Farmàcia:
937.560.601
Guàrdia Civil (Argentona):
937.971.353

ORGANISMES OFICIALS
Ajuntament
Plaça de l´Esglèsia, 5:
937.971.455
Foto de Orrius
Las poblacions del Maresme
Situació d'Orrius

A la vora de la riera de Òrrius, al voltant de l´església parroquial de Sant Andreu, trobem el nucli urbà d'Òrrius. Es tracta d´un terme que comprèn una petita vall paral•lela a la carena de la serra, formada per diversos torrents com els de la font del Sot, de Cal Maurí, De Coll de Porc i de Cal Blanc que es formen la Riera d'Òrrius o Riudameia. En un principi, mal comunicat, Òrrius restava inaccessible fins que s'hi va poder anar a través del Coll de Sant Bartomeu. Al voltant de l´església, configuren la població diversos conjunts de cases agrupades per veïnats.
Població i activitat econòmica
La vinya, que era una part majoritària del conreu del municipi, s'ha vist reduïda darrerament degut a la creixent funció d'Òrrius com a lloc de segones residencies. Tot i mantenir-se encara les hortalisses de regadiu, el nombre de terrenys dedicats a l´agricultura ha minvat. La població activa agrícola s'ha reduït i la població autòctona tendeix a emigrar cap a altres terres amb més possibilitats. Per altra banda, a mesura que les telecomunicacions van millorant, la població flotant augmenta. Les activitats industrials resulten poques; això però no ésd´estranyar, es tracta d´un municipi amb una tradició escassa d'habitants pel que fa als altres termes del Maresme.
Història
La regió apareix documentada des de 974-vila de Orreos-. l´església parroquial de sant Andreu, data de l´any 1023. Els senyors del castell de Burriac, aviat hi tingueren drets i més endavant, Pere III concedí al senyor de la Roca del Vallès la jurisdicció total sobre Òrrius. Dins el territori hi ha l´església de sant Bartomeu de Cabanyes, el topònim del qual: 'cabannas', data del 931. Dalt el turó de Séllecs hi ha restes arqueològiques del que en el seu dia va ser un poblat ibèric.
Nomenclatura La famosa 'vila de orreos' documentada des de 974, prové del topònim llatí que es refereix a 'graners'. Traduït al català, Òrrius.
Monuments i curiositats
A Òrrius se'n coneix la festa de la plantada del maig i la festa major de Sant Abdó i Sant Senén. La tradicional fira de setembre amb els gegants 'Mono Negre' i 'Quenza' també és prou reconeguda. Sant Bartomeu de Cabanyes, edifici romànic amb absis semicircular i naud´espadanya és una de les esglésies més important, per no dir la que més. . . .

Festas de Orrius

Cap de setmana més proper al 30 de Juliol
Festa Major de Sant Abdón i Senén
30 de Novembre
Festa Major de Sant Andreu . . .