Montgat - Història, Informació, Festes, Empreses de Alimentació, Automoció, Educació, Llar, ETC.
Empreses a Montgat agrupades per activitat.
Escut de Montgat
FITXA TÈCNICA de
Montgat
Nom:
Montgat
Superfície:
2,83 Km2
Altitud:
20,00 metros
CP:
08390
Habitants:
9.100
Web:

TELÈFONS ÚTILS
Bombers (provincial):
85
Bombers (Badalona):
933.880.080
Centre de Salut:
934.694.930
Creu Roja:
934.690.001
Guàrdia Civil:
934.691.849
Policia Municipal:
934.690.707

ORGANISMES OFICIALS
Ajuntament
Plaça de la Vila, s/n:
934.690.696
Jutjat de Pau
Pare Claret, 99:
934.692.864
O.A.L.G.T. de Montgat
Pare Claret, 99:
934.691.004
Foto de Montgat
Las poblacions del Maresme
Dades d'interès de Montgat

Aquest municipi neix al voltant del turó de Montgat. Allà on acaba el nucli industrial, i comencen a aparèixer les platges del Maresme. El turó és un pujolet creuat per una carretera i la via del tren. Es tracta d´un poblet primitiu però amb trets moderns, que solem trobar en aquesta zona més septentrional degut a la influència d´Arquitectes importants del segle XX com Puig i Cadafalch(Puig i Cadafalch, Josep (1867-1957) Arquitecte, polític i historiador de l´art nascut a Mataró i mort a Barcelona. Tingué càrrecs importants polítics com el de President de la Mancomunitat de Catalunya. També fou autord´edificis destacats a Catalunya) i altres. A la Rierad´en Font també hi trobem elements contemporanis prominents. La part més antiga és prop de la platja, amb una sèrie de cases d´Antany i algunes, relativament arcaiques juntament amb les conegudes torres que podem trobar en aquesta part del litoral català. El pla d´Alella, la barriada de Montsolís i altres indrets formen aquest turonet. Avui en dia, però, degut al ferrocarril, la carretera i la pedrera, el Pujol ja no ressalta tan com abans; tot i així encara és característic per la seva història i les populars i conegudes figueres de moros, així com també per les pinedes i brolles. Cal dir també que la platja dels Banys de Montgat està formada per l´edifici dels banys de Sant Gerard. A l´altra banda queden les platges de Montsolís i Alella. Fent referència a les comunicacions, Montgat disposa de notables enllaços.
Població
Pel que fa a aquest punt cal esmentar que ens trobem davant d´una zona industrial (tot i haver-se gairebé extingit elements tradicionals com l´agricultura i la pesca, i centrar-se només en el sector terciari), i alhora, una zona amb un gran nombre d'habitants. Montgat és sovint centred´estiueig-sobretot el barri de Montsolís-, però també és el que anomenem una 'ciutat-dormitori'.
Història
En els seus orígens, Montgat era un petit poblet ibèric. Més endavant es convertí en un pla de vins -gran extensió de vinyes-. Durant l´edat Mitjana s'hi aixecava un castell que guaitava tota la part nord de la costa; fins que Felip V (Guerra de Successió- conflicte que va enfrontar França amb la Corona de Castella-) va fer que l´enderroquessin. Cap al segle XIX, a les runes s'hi feien diversos encontres dels fundadors de l´associació Catalanistad´excursions Científiques. Més endavant, a mitjans de segle, va dur-se a terme el projecte del primer túnel ferroviarid´espanya per donar pas a la línia Barcelona-Mataró. (1848). Des de l´any 1991 Montgat està mancomunat amb. Argelers-Roselló-.

De tot això, avui en conservem ben poca cosa: una entrada amb dos petits talaiots als costats.
Nomenclatura
En un principi, aquest municipi -d´origen remot- era anomenat popularment pels seus habitants com el 'monte katum'. El nom anà evolucionant fins arribar a l´actual Montgat, tal i com nosaltres el denominem.
Monuments i curiositats
Montgat és també conegut per l´important nombre de pescadors de què disposa. Ubicats moltsd´ells al voltant de la Torre de defensa de ca l´alzina. L'església romànica de Sant Martí (segle XI) fa també d´Aquesta zona un lloc interessant. . . .

Festas de Montgat

23 d'Abril
Festa Major de Sant Jordi
Maig
Carrera Popular Mar i Muntanya (Montgat - Tiana)
24 de Juny
Festa Major de Sant Joan
Juliol
Festa del Mar
11 de Setembre
Fira Artesanal . . .