Malgrat de Mar - Història, Informació, Festes, Empreses de Alimentació, Automoció, Educació, Llar, ETC.
Empreses a Malgrat de Mar agrupades per activitat.
Escut de Malgrat de Mar
FITXA TÈCNICA de
Malgrat de Mar
Nom:
Malgrat de Mar
Superfície:
9,10 Km2
Altitud:
4,00 metros
CP:
08380
Habitants:
12.646
Web:

TELÈFONS ÚTILS
Bombers (provincial):
85
Bombers:
937.612.323
Creu Blava:
937.654.647
Creu Roja:
937.654.242
Dispensari Municipal:
937.610.882
Oficina d´Informació Turística:
937.654.224
Servei Mèdic d´Urgències:
937.654.079

ORGANISMES OFICIALS
Ajuntament
Carme, 30:
937.653.300
Foto de Malgrat de Mar
Las poblacions del Maresme
Dades d'interès de Malgrat de Mar

Les terres d´Aquí fan de límit entre el Maresme (Barcelona) i la Selva (Girona). La zona es caracteritza per riuades i al•luvions del Tordera. Fins a malgrat arriben contraforts amb pujols i torns com el Montagut, el Turó de mas Aragall i eld´en Serra. La platja de Malgrat -abans anomenada platja 'dels Pins'- acaba on comença el Plad´en Grau i comença a dir-se 'del Camí de la Pomereda'.
Població i activitat econòmica
Malgrat de Mar, després de Mataró, té un fort pes industrial que recau sobretot en la industria del lli -manufactures-. La industria es divideix en dues zones: la de Mar-Camí de la pomereda- i la interior-Can patalina-. L'agricultura d'horta també és força reconeguda (Pla de Grau i Pla de Pineda), així com sector terciari, centrat en l´activitat turística, que tot i no ser tan àmplia com en altres llocs, esdevé suficient.
Història
Podríem dir que el Castell de Palafolls -que dominava antigament el camí de Barcelona a Girona des d''un emplaçament molt estratègic- és possiblement un dels factors històrics de Malgrat més important. A part de ser escenari romàntic de Guillem de Palafolls, es tracta d´una font inesgotable d´informació pel que fa als anys dels quals data el territori. Fins al segle XIII, Malgrat s'anomenava Vilanova de Palafolls degut a que sorgia d´una torre de defensa de Palafolls. El barri històric es troba prop de la costa amb l´església de Sant Nicolau de Bari o Catedral de la Costa (s.XVI). També hi ha l'Hospital Vell (s.XV) i l´antic edifici de 'La Malgretense', la cooperativa. Alguns edificis modernistes també guarneixen el territori juntament amb les tres ermites -Sant Ramon, Sant Ponç i Santa Rita- i les torres de guaita-del Molí,d´en Xirau...-.
Nomenclatura
El topònim de Malgrat parteix de la Guerra entre Aragó i França, quan Palafolls prengué protagonisme i el castell s'utilitzava per presoners. Conten que els ostatges, vivien de 'mala gana' la seva situació, de mal grat. I d´Aquí, el nom.
Monuments i curiositats
Hem esmentat el castell de Palafolls del qual se'n serví Guillem de Palafolls, qui acompanyà a Jaume I a la conquesta de Mallorca (1229). Aquest castell, amb tres recintes superposats, ha estat sovint element de llegendes, contes i mites. El Passeig Marítim, que uneix la façana turística amb. El casc antic, no es tracta aquesta vegada d´una zona senyorial o d´un port freqüentat per aquell qui acudeix en busca de segones residencies sinó que més aviat podem parlar d´una zona més per forasters i inclús no tant burgesa. . . .

Festas de Malgrat de Mar

Últim Diumenge de Juny -1er Diumenge de Juliol
Dansa de Sant Joan i Sant Pau (Esbarts malagratencs) a la plaça de J. A. Clavé
16 d'Agost
Festa Major de Sant Roc
1er Diumenge d'Octubre
Romiatge de sardanes al parc del Castell
6 de Decembre
Festa Major de Sant Nicolau
Sense data
Fira de Sant Antoni al barri Antic . . .