Sant Andreu de Llavaneres - Història, Informació, Festes, Empreses de Alimentació, Automoció, Educació, Llar, ETC.
Empreses a Sant Andreu de Llavaneres agrupades per activitat.
Escut de Sant Andreu de Llavaneres
FITXA TÈCNICA de
Sant Andreu de Llavaneres
Nom:
Sant Andreu de Llavaneres
Superfície:
11,90 Km2
Altitud:
114,00 metros
CP:
08392
Habitants:
8.450
Web:

TELÈFONS ÚTILS
Bombers (provincial):
85
Bombers (Mataró):
937.961.080
Consultori Mèdic Municipal:
937.952.427
Creu Roja (Caldes D´Estrac):
937.913.333
Guàrdia Civil (Mataró):
937.901.035

ORGANISMES OFICIALS
Ajuntament
Plaça de la Vila, 1:
937.926.850
Museu Arxiu (Pinacoteca)
Av. de Catalunya, 222:
937.926.911
Foto de Sant Andreu de Llavaneres
Las poblacions del Maresme
Dades d'interès de Sant Andreu de Llavaneres

Quan el litoral voreja Llavaneres, no hi ha gairebé platges de sorra. Després d´un passeig marítim que ja pertany a aquest municipi, i una vegada passada la platja de l´estació, ens trobem amb la Riera de Llavaneres. Més endavant Sant Vicenç de Montalt i més enrere Mataró. Sense deixar de formar part d´Aquest Maresme, Llavaneres és també un lloc concurrent on hi ha una congestió extensa de pinedes, alzinars i brolles.
Població i activitat econòmica
En temps llunyans, com Mataró i altres municipis, aquest, s'encarregava de la qüestió merament agrícola i centrava el seu interès en el conreu hortolà. Ara per ara, Llavaneres enfoca l´activitat econòmica cap un sector nou: el turisme. Tradicionalment, no hi havia els moviments migratoris que ara es donen, ni la gent disposava- a part de les classes feudals- de diners per permetre´s una segona residència als afores de Barcelona. Pel que fa als estrangers, cal dir que tampoc era un fenomen vastíssim que no pogués allerar-se un municipi com Llavaneres, que des de sempre ha sabut acollir als forasters. Però de la mateixa manera direm que és justament des de fa molt poc que el municipi pren aquest factor com element econòmic.
Història
No es tracta d´un indret gaire jove. Els Rocs de sant Magí-serralada Montalt-, ens acosten ben bé a temps tant remots com l´etapa neolítica. Antigament, entre la Riera de Llavaneres i el Torrent de les bruixes hi havia Cal Sanç-en un petit turonet-. Cal Sanç era una vila rural que des de la romanització s'havia desplaçat dels llogarrets ibèrics i havia anat cap a una altra zona més coberta. Allí s'hi cultivaven vinyes i olivers. Més tard, Llavaneres va pertànyer a Mataró i al final cap a mitjans del s.XVI va aconseguir independitzar-se. Allò que inicialment era una població dispersa va anar poc a poc desenvolupant-se i s'anaven formant barris com el de Cal Sanç, on la gent s'aglutinava segons anava tot creixent. Més endavant, Llavaneres va resultar ser també un bon racó per molts barcelonins que buscaven fugir temporalment del nucli urbà i d´Aquí, la gran multitudd´edificis modernistes a sant Andreu de Llavaneres. Actualment diríem que es tracta d´un focus residencial i turístic enorme.
Nomenclatura
Sabem que Sant Andreu ja és objecte d´Altres municipis com ho és a Sant Andreu de la Barca-Barcelona-. Per altra banda sabem que Llavaneres té una llegenda coneguda. 'Serena vall' és Llavaneres quan ho llegim a l´inrevés. Sabem que es situa en una vall, al bell mig de dues muntanyes i que per això, els primers habitants van optar per posar-li aquest nom. HI ha d´Altres teories sobre el designatiu del municipi, però en tot cas, com que no sabem si provenen de fonts fiables, ens reservarem de posar-les-hi.
Monuments i curiositats
Com ja hem dit, Sant Andreu de Llavaneres compta amb un gran nombre de cases com la torre Gran, La del Sot, Cal Mates, Ca l´alfaro, Cal Tomàs i d´Altres. Aquestes tres últimes: pertanyen d´un gòtic tardà.L'església del Cementiri (s.XII) té al centre un temple neoclàssic singular, del segle XIII. El Torrent de les Bruixes ens recorda el pas llegendari que la figura de les 'bruixes' ha tingut en terres del Maresme. El club de golf, i el port esportiu del Balís col.laboren alhora de donar un aire un tant elitista a Llavaneres. . . .

Festas de Sant Andreu de Llavaneres

Juliol - Agost
Cicle de concerts de musica festiva
3er Diumenge de Juliol
Festa Major de la Minerva
30 de Novembre
Festa Major de Sant Andreu . . .