Masnou (El) - Història, Informació, Festes, Empreses de Alimentació, Automoció, Educació, Llar, ETC.
Empreses a Masnou (El) agrupades per activitat.
Escut de Masnou (El)
FITXA TÈCNICA de
Masnou (El)
Nom:
El Masnou
Superfície:
3,30 Km2
Altitud:
27,00 metros
CP:
08320
Habitants:
21.000
Web: www.elmasnou.cat.

TELÈFONS ÚTILS
Bombers (provincial):
935.400.461
ABS:
935.400.408
Creu Roja:
935.552.121
Policia Municipal:
935.552.244

ORGANISMES OFICIALS
Ajuntament
Prat de la Riba,1:
935.424.700
Biblioteca Batista i Roca
Av. Joan XXIII, 13-17:
935.550.668
Biblioteca Joan Corominas
Josep Pujades Truch, 1:
935.409.056
Museu Municipal de Nautica
Josep Pujades Truch, 1:
935.405.002
COLECCIONES PRIVADAS
Museu CusÍ de Farmàcia
(Laboratoris AlconCusÍ)
N-II, Km. 632:
934.977.000
Foto de Masnou (El)
Las poblacions del Maresme
Dades d'interès de Masnou (El)

El Masnou, amb llargues platges de sorra vorejades per nuclis urbans, comença a l´alçada del barri de Cal Teixidor. És tracta d´un poble estret i angost bastant cinturat. Al nord, limita amb Alella i Teià, la part de llevant rossa amb Premià de Mar i a la banda més occidental Montgat. El Mediterrani arriba per la zona sud. La Riera d´Alella travessa la localitat i desemboca allà on comença el port Esportiu del Masnou. Cap a la part oriental hi trobem el club nàutic i la Platja d´ocata-fundat per pescadors procedents de Leucata-, que dóna nom a un barri del poble. Un edifici marró, d´Angles rectes i situat a la treta, permet distingir amb facilitat el port. El municipi, tot resseguint la costa, s'eixampla deixant l´església de Sant Pere. En el casc antic hi trobem una bona mostra d´Aquelles cases camperoles que en el passat eren tan presents en gairebé tots els pobles de la comarca, juntament contrastades amb les de caire més senyorial-grans masies fortificades- i també típiques d´Aquella època. Cal Teixidor, la Solera, el Parc del Llac, Verge de la Mercè, Vallbona, Santa Madrona i l´ocata són els petits veïnats que constitueixen el Masnou.
Població i activitat econòmica
Pel que fa a la població, Masnou disposa de molts habitants.És dinàmic i hi ha força moviment industrial -indústria tèxtil sobretot-. El comerç tradicional masnoví conserva aquella virtut tradicional de 'qualitat'. És sabut també que en altres temps, el Masnou va destacar per sobre d´Altres pobles d´origen mariner. Clavells-típics del Maresme-, altres flors, verdures i fruites són conreats en aquesta zona del litoral.
Història
La història de Masnou cal ubicar-la correctament perquè és bastant recent. Abans, els nuclis urbans es constituïen a l´interior per allò de si venien els pirates. Es tracta d´un indret de tradició marinera que encara conserva drassanes del temps dels grans velers. Al principi pocs eren els que s'arriscaven a patir aquestes incursions i gairebé a totes les masies i casalots concernien a habitants de Teià o Alella que cultivaven les terres i quan finalitzaven la feina tornaven a casa. Poc a poc van aparèixer alguns habitants com els d´un llogarret nascut al voltant del Mas Nou- la nova casa de pagesia-. Fins l´any 1825 no va constituir-se com a municipi ni va formalitzar-se la seva condició com a quelcom més que un petit indret de pas per als qui cultivaven terres.
Nomenclatura
Com ja hem dit abans, aquest poblet troba la seva rel en aquell Mas Nou que va aglutinar des de bon començament als primers que van voler ajuntar-se i associar-se tot establint la seva residència en aquesta zona. Degut al nom d´Aquest mas que designaven com a 'Nou', més tard en sorgí l´apel.latiu Masnou.

Monuments i curiositats
L'església de Sant Pere que anomenàvem abans ubicada al nucli antic del poble i que forma part del patrimoni masnoví, pertany al segle XVIII. Són també conegudes les cases modernistes com la Casa del Marquès-amb elements modernistes i neoclàssics-, Ca l´aymà, la Casa Benèfica- de Gaietà Buïgas-, la Casa de la Vila-de mitjans del segle XIX-, etc i diferents masos antics com Cal Teixidor i Ca l´antic. Aquest municipi ha estat també aixopluc de molts i popularment reconeguts mestres de ribera i marins com el Capità Mirambell-que més tard viatjà a Estats Units-. Per últim, cal esmentar també el Museu Municipal tan apreciat pels masnovins i la gent de la comarca que el coneix degut a les diverses col•leccions d´Arqueologia i ceràmica catalana. El Museu de Farmàcia i Medicina també és motiu de visita. . . .

Festas de Masnou (El)

Última setmana de Març
Romiatge de la Sardana
29 de Juny
Festa Major de Sant Pere . . .