Dosrius - Història, Informació, Festes, Empreses de Alimentació, Automoció, Educació, Llar, ETC.
Empreses a Dosrius agrupades per activitat.
Escut de Dosrius
FITXA TÈCNICA de
Dosrius
Nom:
Dosrius
Superfície:
40,82 Km2
Altitud:
147,00 metros
CP:
08319
Habitants:
2.269
Web:

TELÈFONS ÚTILS
Bombers (provincial):
85
Creu Roja (Argentona):
937.560.506
Guàrdia Civil (Argentona):
937.971.353

ORGANISMES OFICIALS
Ajuntament
Sant Antoni, 1:
937.918.014
Foto de Dosrius
Las poblacions del Maresme
Dades d'interès de Dosrius

Després del de Tordera, Dosrius és considerat com un dels termes municipals més extens de la comarca.. Es troba a la confluència de les rieres del Far i de Canyamars. Les serres del Corredor i del Far, de les quals se'n deriven rieretes que més tard configuren les dues valls, formen part del territori, juntament amb la Riera d´Argentona.
Població i activitat econòmica
El tradicional conreu de la vinya, patates primaverenques, pèsols i cereals ha minvat en els últims anys degut al fort creixement industrial en algunes masies. Algunes empreses, aprofitant-se de l´aigua i gràcies a la situació favorable prop de Mataró s'han establert al municipi amb intenció de proliferar i créixer indeterminadament. Cal considerar també, que com a lloc per a segones residencies, Dosrius és agradable i això també ha propiciat que velles cases pairals s'arrangessin i la funció com a centred´estiueig incrementés.
Història
Dosrius data de l´any 963. El Castell de Dosrius es repartí a mitjans del segle XI les terres del Castell de Montalt amb el de Mataró i passar a dependre del monestir benedictí de Sant Pere. Els feudataris del castell eren els Dosrius, i més endavant la propietat passà als Cartellà, 1227. Els Cartellà compraren l´any 1453 a Caserres el domini directe del castell i la baronia de Dosrius i van adaptar-se el títol així: Barons de Dosrius i Cannyamars. Més tard, però no gaire, el llinatge va mesclar-se amb el de Sentmenat, que mantingué la jurisdicció fins a la fi de l´antic règim i que encara avui són propietaris del castell.
Nomenclatura
Sabem, doncs, que Dosrius data de 963 'Duos Rios' i ja cap alls anys 990 i 1017: 'Duorios'. La família cognomenada Dosrius ens ho ratifica.
Monuments i curiositats
Tant Canyamars com Sant Andreu del Far, el Santuari del Corredor i les masies i els veïnats són indrets del poble que resulten igualment interessants. Les festes i dates de celebracions, els centres cívics del poble, les capelletes que rendeixen homenatge a la verge, el centre de devoció comarcana del Corredor, les tombes de la família de Bell-lloc i altres racons, constitueixen el nucli de Dosrius, possiblement un dels més antics del Maresme. . . .

Festas de Dosrius

Pasqua Florida
Romiatge en el santuari del Corredor
3er Diumenge després de pasqua
Festa Major de la Germandat de Sant Josep de Canyamars
30 de Maig (nit)
Plantada del Maig
Últim Dissabte i Diumenge de Juliol
Festa Major del Far de Canyamars
2ª setmana d'Agost
Festa Major de Dosrius
El Diumenge més proper al'1 de Setembre
Romiatge en l'ermita de Sant Llop
11 i 12 de Setembre
Romiatge a la muntanya de Canyamars
24 de Setembre
Romiatge de la festivitat de la Mercè en el far
Sense data
Homenatge a la vellesa . . .