Caldes d Estrac - Història, Informació, Festes, Empreses de Alimentació, Automoció, Educació, Llar, ETC.
Empreses a Caldes d Estrac agrupades per activitat.
Escut de Caldes d Estrac
FITXA TÈCNICA de
Caldes d Estrac
Nom:
Caldes d´Estrac
Superfície:
0,74 Km2
Altitud:
33,00 metros
CP:
08393
Habitants:
1.750
Web:

TELÈFONS ÚTILS
Bombers (provincial):
85
Creu Roja:
937.513.333
Guàrdia Civil (Arenys de Mar):
937.920.086
Policia Municipal:
937.912.121

ORGANISMES OFICIALS
Ajuntament
Plaça de la Vila, s/n:
937.910.005
Foto de Caldes d Estrac
Las poblacions del Maresme
Dades d'interès de Caldes d Estrac

Caldes d´Estrac, o Caldetes, comença a la Rierad´en Gorg i acaba a l´alçada del parc de cal Montanyà. Entre Sant Vicenç de Montalt i Arenys de Mar, Caldes comprèn les platges dels tres micos, de la musclera i de la Riera. Al voltant, un seguit de pujols amb pinedes, fan millor el paisatge.
Població i activitat econòmica
Pel que fa a la població és necessari que ens referim a la Vila vella i la vila nova, que fragmenten el poble, segons les seves activitats, en dos. El casc antic el situaríem a la Vila Nova, que és on varen construir les finques, cases i xalets les classes adinerades que al segle XVIII i XIX ja posseïen grans fortunes per a poder permetre´s anar de vacances, tenir masos fortificats i grans mansions modernistes. Per un altre cantó, la Vila vella acollia aquells a qui els diners encara no havien arribat i potser no arribarien mai. El gran passeig del Mar, les dues torres de guaita i les xerrades entre burgesos quedaven lluny d´Aquest nucli que començava a quedar desplaçat i es qualificava de vellard i desuet davant del gran centre residencial que ocupava la classe patrona i acomodada. Tradicionalment, com gran part dels pobles del Maresme, Caldetes acollia un nombre considerabled´estrangers en les seves terres. Això comportava que l´economia resultés bastant bona i que Caldes suportés l´activitat turística i la veiés amb bons ulls degut a que l´economia se'n veia ressentida favorablement. Hotels, balnearis, l´estació termal, els clubs esportius i el gran ventall de possibilitats alhora de poder practicar esports d'èl.lit com són l'hípica, el golf, el tennis, el paddle i els directament relacionats amb el mar com el surf, l´esquí aquàtic,... etc.
Història
Com bé hem dit, Caldetes es caracteritza, perquè des de ja fa molts anys esdevé centre d''estiueig de la burgesia barcelonina i especialment des del segle XX. Però també abans, hi havia algú que gaudia del municipi; la famosa Torre dels Encantats-castell primari medieval del segle XIII-, de la qual n'existeix una llegenda, ens remunta a temps més antany que no pas fa dos segles. A part de les estacions termals, que associem amb romans, cal esmentar la presencia tardana d´influències modernistes.
Nomenclatura
Del topònim de Caldetes, diminutiu de Caldes, en sabem que no és pas un nom recent. Les estacions termals de titularitat pública amb aigües de propietats terapèutiques antigament eren denominades així: 'Aquae Calidae'. De Calidae e Caldetes han calgut uns quants anys i moltes pluges.
Monuments i curiositats
Tant les dues torres de guaita, que ens apropen cap a temps pirates, la torre dels Encantats, la de Busquets, i la Verda, ens ajuden a imaginar-nos com devia ser Caldes d´Estrac abans. Tenim també mostres de diverses residencies modernistes i noucentistes, les que vestien els hisendats de la comarca. . . .

Festas de Caldes d Estrac

Juny
Fira de l'Aigua i la Salut
8 de Setembre
Festa Major
13 de Desembre
Festa Major de Santa Llúcia . . .