Arenys de Mar - Història, Informació, Festes, Empreses de Alimentació, Automoció, Educació, Llar, ETC.
Empreses a Arenys de Mar agrupades per activitat.
Escut de Arenys de Mar
FITXA TÈCNICA de
Arenys de Mar
Nom:
Arenys de Mar
Superfície:
6,45 Km2
Altitud:
10,00 metros
CP:
08350
Habitants:
11.057
Web:

TELÈFONS ÚTILS
Bombers (provincial):
85
A.P.:
937.958.044
Creu Roja:
937.957.654
Guàrdia Civil:
937.920.086
Hospital Municipal
(Residencia geriàtrica):
937.920.098
Policia Municipal:
937.921.999
Ràdio Arenys:
937.920.238

ORGANISMES OFICIALS
Ajuntament
Riera Bisbe Pol, 8:
937.920.084
Arxiu Històric P. Fidel Fita
Riera Bisbe Pol, 10:
937.920.848
Biblioteca popular
Bonaire, 2:
937.923.253
Museu Marès de la Punta
Carrer de l´Esglèsia, 43:
937.921.784
Museu Mollfulleda de Minerologia
Carrer de l´Esglèsia, 39:
937.922.626
Foto de Arenys de Mar
Las poblacions del Maresme
Situació d'Arenys de Mar

Entre Caldes d´Estrac, Arenys de Munt-per dalt-, i Sant Iscle, ens trobem amb Arenys de mar. La Riera estructura el nucli urbà i la població es divideix als dos costats deixant enmig, la rambla. I amb la Platja del Caballo acaba el municipi. l´altra platja d´Arenys és la de la Picòrdia, de sorra molt fina.
Població i activitat econòmica
Arenys de Mar és sinònim de tradició nàutica, port pesquer, cuina de bon marisc... etc. Antigament, al segle XVII, l´escola nàutica, les drassanes que es dedicaven a la construcció de velers que feien ruta cap a les Amèriques, i la coneguda flota de mariners arenyencs ben instruïts, feien d´Aquest poble un indret agradable. Avui, molt temps després, encara es conserva aquell entusiasme comunicatiu per arribar a tot arreu i alhora, els més 'amateurs' d´Això, se'n guarden una mica-d´Arenys- per a compartir-lo entre ells i gaudir al màxim de totes aquelles virtuts que originàriament els donaven tantes coses. Econòmicament parlant, això també ha servit pel fons monetari d´Arenys. Els contactes amb l´exterior, la producció de productes excel•lents i selectes, l´escola nàutica... etc, han ajudat a que Arenys, s'anés eixamplant cada vegada més.
Història
Arenys de Mar va néixer al segle XVI com una segregació d´Arenys de Munt. El port d´Arenys, des del principi va esdevenir important degut a la flota de pesca que tenia. Coneixent les intencions pirates forasteres, Arenys no va pensar-se de construir un recinte segur per tal de protegir-se i refugiar-se. Les torres de defensa, algunes construccions obreres, edificis modernistes, algun de neoclàssic, i altres monuments ens ajuden a traçar una trajectòria per al poble. Els diferents museus-el Frederic Marès de la Punta, el Mollfulleda i altres-, també ens acosten cap a la realitat més antiga del poble. Per últim, dir que escultors, escriptors, arquitectes així com també pintors, van anar a parar al port d´Arenys, qui sap si en sentir l´olor a peix- i van deixar petjada.
Nomenclatura
Sabem que 'areny' vol dir arener. Possiblement, l´ambient pesquer-de xarxes i velers-, va inspirar als qui van posar-li el nom, a pluralitzar el mot.
Monuments i curiositats
A part de les populars residències, ja siguin modernistes, ja siguin cases de pagès, Arenys es caracteritza també per l´església tan coneguda de Santa Maria -s.XVII- amb un retaule barroc -1704- de Pau Costa, escultor-. A més a més, Arenys també disposa d´un cementiri marí del Turó de la Pietat -1865- al monticle aterrassat prop de l´escullera de Portitxol. El Cementiri va esdevenir un mite literari gràcies a Salvador Espriu(1913-1985) que en una de les seves obres el va introduir com el 'Cementiri de Synera'-'Synera' a l´inrevés és Arenys-. A més a més, cal destacar, la presenciad´escultures de personatges com Josep Llimona i Vallmitjana. . . .

Festas de Arenys de Mar

Durant tot l'any
Cicle de música clàssica
Febrer
Festa dels Tres Tombs
Carnestoltes
Festa de Carnestoltes
Abril
Romiatge de la Sardana
23 d'Abril
Sant Jordi
Juny, Juliol, Agost i Setembre
Festa de carrer
Juny
Trobada de puntaires
23 de Juny
Fira del solstici
23 de Juny
Revetlla de Sant Joan
28 de Juny
Cremada de la bota i focs artificials
29 de Juny
Fira de dibuix i pintura
Juliol - Agost
Infantils de Lourdes
Juliol
Mostra de dansa
19 de Juliol
Festa Major de Sant Zenon
16 de Juliol
Festa de la Mare de Déu del Carme
Agost
Festival de jazz
16 d'Agost
Festa Major Sant Roc
8 de Setembre
Festa de la Mare de Déu Fumadora
22 de Novembre
Santa Cecilia
20 y 21 de Desembre --- Fem cagar el Tió!!
Caga Tió, caga turró, sino cages bo et donaré un cop de bastó!!!! . . .